Praoeleven rapporterar: Näringslivsseminarium för kvinnor.

Igår ordnades ett seminarium med fokus på kvinnligt entreprenörskap på Helsingfors Universtiets Juridiska Utbildning i Vasa. Sveriges ambassadör Anders Ahnlid inledde med välkomsord och berättade kort om skillnaderna mellan kvinnans roll i arbetslivet i Finland och Sverige. Anna Bertills fungerade som moderator och presenterade de olika talarna som var olika kvinnliga företagare från både Öster- och Västerbotten.

Först ut var Johanna Tidström, som bland annat grundat Somessa.com som är en plattform där influencers och säljare kan mötas. Johanna betonade fyra saker som hjälpt hennes karriär; kunskap, attityd, motivation och stöd från omgivningen. Kunskapen har hon samlat på sina arbetsplatser och när hon rest runt världen med olika uppgifter. Hon har fått bra stöd från sin omgivning och det har motiverat henne ytterligare. Johanna har hunnit jobba inom byggnadsbrachen och gjort karriär på ABB.

Den andra talaren var Simons Elements VD Pia Simons. Hon berättade hur det var att växa upp i en företagarfamilj och hur hon kom att ta över familjeföretaget även om hon lovat sig själv att aldrig bli företagare. Pia tycker att hon dragit fördel av att vara kvinna mer än vad det har gett henne nackdelar, det har gett henne lite extra uppmärksamhet eftersom hon sticker ut bland männen. 

Som tredje att berätta sin historia var Carina Granö-Träskelin. Hon har startat företaget Wasa Wellness vars koncept grundar sig i välmående. Wasa Wellness finns i ett hus i Vöråstan där företagare kan hyra in sig (t.ex. massörer). Detta skapar ett centrum dit kunder kan komma och få olika behandlingar. Carina berättade hur hon sade upp sig från sitt fasta jobb för att följa sin dröm om att grunda företaget. Hon upplever att männen i hennes omgivning bemöttes med mer pålitlighet, speciellt när hon renoverade företagets lokal, men att det nu för tiden inte syns lika tydligt. 

Sist ut var Umeåbon Frida Nilsson, grundaren av Aleva Omsorg. Hon och hennes man driver ett hemtjänstföretag och Frida berättade hur det fungerar med småbarn samtidigt. Frida kunde även berätta hur föräldraledigheten fungerar i Sverige, så skillnaderna mellan länderna kom bra fram. 

Alla talare konstaterade att deras föräldrar hörde till de största förebilderna, så stödet och inspirationen hemifrån verkar ha stor betydelse. Företagarna har också upplevt bådde för- och nackdelar med att vara kvinnor i en mansdominerad branch. Flera av de publiken berättade också senare under disussionen att de har upplevt ett krav att bevisa varför de kan göra jobbet lika bra som männen. 

Sveriges honorärkonsul i Vasa Petra Sund-Norrgård sammanfattade och avslutade sedan seminariet efter en kort, gemensam diskussion.

Text och foto:
Linn Ahlskog, praoelev