5 tips för dig som fotograferar med mobilen

Vi alla äger nu för tiden en mobil och sociala medier är en stor del av våra liv. Vi har nog alla upplevt den där stunden när man ska knäppa den perfekta bilden, tar flera hundra och raderar varenda en.
Det finns flera enkla knep som vem som helst kan lära sig för att ta bättre bilder med mobilen. Här kommer fem av dem!

1. Fotografera med volymknappen

Ett sätt att få färre suddiga bilder är att fotografera med volymknappen. Tryck då på volymfunktionens plus-knapp eller håll ner den för att ta många bilder. Detta gör så att du lätt kan knäppa av bilder samtidigt som du håller i mobilen stadigt.

2. Gå nära istället för att zooma

Att zooma med mobilen ger ofta ett grynigt, nästan grötigt resultat. Därför är det bättre att gå så nära som möjligt och zooma så lite som möjligt. Om du ändå känner att du inte kom tillräckligt nära ditt motiv kan du alltid beskära bilden i efterhand.

3. Få raka linjer

De flesta mobiler har ett läge som heter “grid” eller rutnät, som du kan ställa in via inställningar. Detta gör så att du lättare kan se om dina linjer i bilden är raka. Försök då att tänka på att horisonten ska vara diagonal med de vågräta linjerna och att andra linjer (som husväggar, trädstammar, osv) ska vara raka.

 

4. Ha rätta proportioner

Det viktigaste i bilden, alltså ditt motiv, ska uppta ungefär två tredjedelar av bilden. Om du tar en bild av den vackra himmelen, ska himmelen ta upp cirka 2/3 av bilden osv.
Om du använder rutnätsläget på din kamera kan du kolla så att det du fotograferar möts vid två linjer.

5. Ta hjälp av ljuset

Ljuset kan vara något av de svåraste att få rätt i en bild, men det finns några tumregler.
Ha ljuset i ryggen. Motljusbilder är jättefina men med mobilen kan de vara aningen svåra att ta. Därför är det lättast att tänka på att solen ska lysa på din rygg när du knäpper bilden.
Använd blixten så lite som möjligt. Om det är mörkt där du ska ta bilden så är det enklare att ändra plats eller använda en annan ljuskälla ex. (en vanlig lampa).

Text och foto:    Elin Öst, praoelev