Wow. Där gick ett år!
Nu står vi här med 12 månader i bagaget. Bertills & Jungs första verksamhetsår. Och på något vis är det så typiskt oss. Att vi helt totalt har glömt att fira, ställa till kalas och köpa bubbel. Vi som skulle bli så bra att jobba mot mål och belöningar! Så gick det inte riktigt. Ändå har vi all orsak att fira. Många säger att det första året är tyngst. Och om det här var as tungt as it gets, så får vi konstatera: Yes, vi klarade det!
Om det inte blir ett kalas så blir det i alla fall en liten tillbakablick över månaderna som gick. Att bli företagare var helt nytt för mig (och för Anna). Aldrig har jag lärt mig så mycket som under det gångna året. Här kommer 12 lärdomar från 12 månader.
1. Det är inte naivt att ta risker
Vår företagsrådgivare rådde oss att hålla kvar våra gamla jobb på Folkhälsan och HSS Media för att vid sidan av sakta starta upp Bertills & Jung. Det skulle ha varit ett säkert och tryggt alternativt. Kanske fanns det någon till som tyckte att vi gjorde galet när vi sade upp oss från våra jobb, men de höll i så fall eventuella tvivel för sig själv. Här litade vi på vår egen magkänsla och vågade ta steget ut PANG BOOM BANG. Det är inte naivt och dumt att bryta upp, utan nödvändigt om man vill göra något stort. Vill man vidare måste man vara lite naiv. Man bygger inte ett framgångsrikt företag genom att lalla på kvällar och helger.
2. Vi är inte alltid bäst
Det är inte alltid den som är bäst som vinner. Utan kanske istället den som flexar, offrar och driver på. Det har blivit väldigt tydligt under året som gått. Förr gav jag mig inte ens in i matchen. Jag försökte inte ens, eftersom jag inte ansåg mig vara ”tillräckligt bra”. Det är fortfarande mycket som jag gör väldigt mediokert, men tror att vi många gånger vinner i flexibilitet, snabbhet och vilja. Det fattade jag inte förr. Jag trodde att den som är mest proffsig vinner. Men många gånger springer verkligheten förbi den mest petnoga perfektionisten (Anna har lärt mig mycket om att våga lämna ifrån sig o-perfekt).
3. Gubbar + barn = sant
Det här kommer säkert att kännas självklart om några år, men när vi började för ett år sedan och bestämde oss för att vi ska sluta be om ursäkt för att vi har barnen med – ja, då kändes det inledningsvis lite nervöst. Vad skulle alla gubbar säga när vi stövlade in med tusen bebisar och väskor under armarna? Men faktum är att vi har varit välkomna överallt. Hela högen. Ingen har någonsin visat något annat. Många gånger har barnen en ganska förlösande effekt på stiffa möten i ordnade miljöer. Med det sagt ska vi inte heller försköna historien. Vi minns nog gångerna när vi har kallsvettats och barnen har skrikit – också. Men ändå: så här ska det vara. Om vi ska ha unga kvinnor in i arbetslivet måste vi också vara beredda på att rucka på normerna.
4. Jag måste jobba med folk som täpper upp där jag brister
Jag kan skriva och jag vet hur bokstäver funkar, men don’t get me started on siffror. Utan Anna skulle jag kanske ha konkat tre gånger om redan. Jag är så hopplös på att hålla koll på fakturor och betala ut löner. Det tror jag är ett av de viktigaste råden jag har till en ny företagare: Hitta folk som kompenserar det du inte kan – samarbeta med dem! En av våra största styrkor är att vi är så olika varandra och har så olika bakgrunder. Vi kan rådfråga och ifrågasätta varandra med lika stor självklarhet. Olika perspektiv breddar och stärker. Det är viktigt i ett litet företag. Att man också vågar vässa varandra. Vi utvecklas bäst när vi utnyttjar våra olikheter.
5. Genom att uttala sina värderingar är det lättare att följa dem
Jag tror mycket på att säga saker högt för att de ska bli verklighet. En av de första sakerna vi sa när vi öppnade var: ”Det dåliga samvetets tid är förbi!”. Det har inte alltid gått vägen, men många gånger under stressiga perioder har jag tänkt ”Nee-e, nu får jag verkligen SLÄPPA det här. Det dåliga samvetet hör inte hemma här”. Har man lovat varandra något, så får man hålla det. Samma sak lovade jag mig själv att inte gå en ny utbrändhet till mötes. I våras ringde mina varningsklockor sakta i bakgrunden och vi såg tillsammans till att jag fick dra ner på tempot. Har vi lovat varandra att båda ska må bra, så ska det verkställas. Redan i vår verksamhetsplan skrev vi ner 10 budord om Bertills & Jung. Fortfarande faller vi tillbaka på dem.
6. Tro alltid gott om folk
Det gör allt så himla mycket lättare. Om man utgår från att alla är bra typer. Kunder, samarbetspartners, vanligt folk. Här är jag gärna naiv – igen. Folk kan ändra sig. Skitstövlar kan bli snällisar. Allt är möjligt. Det blir allra bäst om jag själv bildar mig en uppfattning. Alla får vara kaveris – tills annat framkommer.
7. Stämpelklockans tid är förbi
Nu när man nästan helt kan styra över sin egen arbetsdag är det svårt att föreställa sig att jag ännu för ett år sedan stämplade in och ut med hjälp av en tag som räknade min arbetstid. Att vara chef över sin egen dag innebär förstås hårt jobb och kräver sin disciplin, men det är också så fruktansvärt skönt att komma och gå som det passar. Man jobbar där jobb finns. Jag tror inte på arbetstid, men jag tror på arbetsmoral. Att man alltid fixar det som ska fixas. Så snabbt och fiffigt som det går. Hur, var och när det görs kvittar för mig. Men låt dig inte luras att företagarlivet kommer bli lätt och att man kastar väskan över axeln 16.00 sharp och går till bilen. Funkar inte så!
8. Prata gott om andra bakom ryggen
Vi är så tacksamma när våra kunder tipsar om oss till sina vänner, kunder och bekanta. Det betyder så mycket! Lika glada blir vi varje gång någon kommer till oss tack vare en rekommendation. Lyft varandra, tipsa om andra företagare och dra hemåt där du kan. Det gör vi själva varje vecka. Skjutsar folk vidare till både konkurrenter och samarbetspartners. Om det är något vi inte kan hjälpa med, så är det väl mer än rätt att nästa får chansen. Det skapar feelgood – och det kan man aldrig få för mycket av! Vill man bidra till ett gott businessklimat får man som vanligt börja med sig själv.
9. Motgångar svider, men man måste orka skratta åt dem
Vi har haft ett ovanligt smooth år (inga större missöden eller skrällar), men visst finns det en handfull gånger när vi har känt oss riktigt usla och självförtroendet har varit i botten. Men man måste bara räkna med att motgångar kommer och går. Och försöka bli bättre på att leva med dem. Oftast – när det har gått någon dag – kan vi skratta åt eländet. Och jag tror det är viktigt för att komma vidare. Vi är inte perfekta, men vi fastnar inte. Och det finns människor som aldrig är nöjda – hur mycket man än böjer sig, fixar, korrigerar och kompenserar. Här har vi blivit mycket starkare i tron på oss själva. I början gick vi sönder av magknip. Men rutin ingjuter mod och styrka. Vi fixar det här!
10. Att starta företag för pengar och fritid är bara korkat
Vissa startar företag för att omedelbart tjäna massor av pengar – och blir besvikna när de uteblir. Lika många blir säkert företagare för att de tror de kommer få mer fritid – och blir besvikna när den uteblir. Och jag tror lika många avstår av samma orsaker. För att företagandet har ett uselt rykte – dålig inkomst, jobb dygnet runt. Men däremot vet jag nu att man ska bli företagare om man 1. älskar utveckling 2. vill lära sig nytt och 3. vill träffa nya människor. Jag uppskattar att vi själva styr över alla beslut (vill vi förverkliga en idé frågar vi bara oss själva – och så kör vi!). Vi behöver aldrig vänta på beslut från ledningen (för vi är ledningen). Vi kan ställa våra egna villkor. Vi kan säga ja och vi kan tacka nej. Därför ska man starta företag. Jag tror generellt att pengar och fritid är fel orsak. Även om de kanske kommer med tiden.
11. Bjud på myskaffi – funkar alltid
Underskatta inte en brakfrulle med tända ljus på kundmötena. Master of mys – det är nog Anna Bertills. När lamporna är släckta och alla ljus brinner – då vet man att Anna är på jobbet. Och jag tror att många av våra kunder uppskattar det lika mycket som jag gör. Fika bör man annars dör man.
12. Det första året blir kanske inte alls det tyngsta
Jag vägrar tro att det här var det tyngsta året med tanke på den rivstart vi fick. Och om det var det – tänk så härligt vi kommer ha det framöver! När vi öppnade ifjol den här tiden red vi länge på en kärleksvåg utan dess like. Med det vill jag bara säga: Det första året kan också vara en smekmånad. Det behöver inte alls vara som folk säger (vi går till och med på plus). Men visst har vi jobbat för det också. Slitit som små djur för att dra hela lasset framåt. När vi dundrade in på banken förra sommaren slängde ju Anna som känt sina 43 skötväskor på bordet och sa andfått ”God dag, vi är här för att starta Svenskfinlands ledande kommunikationsbyrå”. Bankmannen vågade väl inte något annat än att nicka instämmande – men en bra bit på vägen har vi ju kommit! Jag tror fortfarande på att vi ska nå målet (och bli Finlands mest barnvänliga arbetsplats – icke att förglömma!).
Till sist vill jag tacka alla fina människor som har hjälpt oss, gillat våra inlägg på Facebook, kommit på våra events, tittat in på en kaffe, köpt våra tjänster, flyttat in hos oss, rekommenderat oss och hållit oss om ryggen – både digitalt och IRL. Utan er är vi inget.
Men framför allt vill jag tacka Anna som sådde det första fröet för Bertills & Jung genom ett enkelt mess på Facebook en sen lördag kväll. Tänk om vi där och då hade vetat att det skulle gå så här bra och att vi skulle ha så här roligt på vägen. Grattis till oss! Det här var vi nog värda.